7.9.2023
KINGSTON WALL –ALBUMITRILOGIAN UUDELLEEN MIKSATTU JA MASTEROITU KAKKOSOSA JULKAISTAAN VINYYLINÄ TÄMÄN VIIKON PERJANTAINA

Lähtemättömän jäljen suomalaiseen rock-historiaan jättäneen Kingston Wall -yhtyeen vuosina 1992-1994 ilmestynyt albumitrilogia julkaistaan uudelleen miksattuina ja masteroituna. Ensimmäisenä julkaisuvuoron sai alun perin vuonna 1992 ilmestynyt I, jonka uudelleen miksaus ja masterointi tuli saataville tämän vuoden keväällä. Levy otettiin hyvin vastaan, se debytoi pelkän vinyylin myynnillä fyysisen albumilistan kakkosena. Nyt vuorossa on vuonna 1993 julkaistu II-albumi. Uudelleen miksattu ja masteroitu levy ilmestyy I-albumin tapaan ensin vinyylinä, ja hieman myöhemmin CD:nä ja digitaalisena. Vinyylit löytyvät kaupasta rajoitettuna painoksena perjantaina 8. syyskuuta, CD ja digi tulevat tarjolle perjantaina 6.lokakuuta.

– Ykkösalbumin tuore (2023 MIX) julkaisu herätti Kingston-soundin uuteen lentoon, ja vielä saman vuoden aikana uudelleen miksatut kakkosalbumin kipaleet liitelevät korkealla ja komeasti. Omissa muistikuvissa äänityssessiot elävät kirkkaina musiikkimatkoina ja tallenteiden kuuntelusta tulee hyvä mieli, sanoo Kingston Wall -rumpali Sami Kuoppamäki.

Uusista miksauksista vastaa Kingston Wallin livemiksaajana toiminut Robert Palomäki, joka osallistui myös yhtyeen II ja Tri-Logy -albumien äänityksiin. Albumit julkaistaan sävellyksellisesti ja esityksellisesti samansisältöisinä kuin alkuperäisetkin. Kingston Wallinsa hyvin tuntevan Palomäen johtoajatuksena on ollut kunnioittaa mahdollisimman paljon alkuperäistä. Tehdä ikään kuin kaikki ihan samoin, mutta paremmin.

Ykköslevyyn verrattuna kakkonen oli teknisesti huomattavasti leppoisampi projekti lähinnä siksi, ettei varsinaista restaurointityötä tarvinnut tehdä läheskään yhtä paljon. Nauhojen kulumisen aiheuttamia ongelmia oli ehkä 10% edeltäjäänsä verrattuna, joten homma pääsi samoin tein käyntiin ja valmistui myös paljon nopeammin. Lisäksi äänitykset on aikanaan tehty ykköslevyä huomattavasti huolellisemmin, mikä kuuluu tietenkin myös jo originaaliversioissa, Palomäki kertoo.

– Ykköslevyn vastaanoton perusteella tuli sellainen fiilis, että työmetodissa saattaa jopa olla jotain järkeä. Ajatus siitä, että levyt on ”samat mutta paremmin” tuntui myös menevän suurelta osin hyvin jakeluun, eikä hevosenpäitä ole toistaiseksi näkynyt sängyssä. Siksipä kakkoseen on käytetty hyvin pitkälti samaa filosofiaa, mutta laadukkaamman alkuperäisversion ansiosta oltiin ääniteknisesti ehkä hieman laveampien mahdollisuuksien äärellä, kertoo Robert Palomäki työprosessista.

Albumitrilogian täydentävän Tri-Logy -albumin uusittu versio ilmestyy keväällä 2024. Albumitrilogian lisäksi lisäksi tullaan julkaisemaan myös uutta livemateriaalia vuoden 2019 Kingston Wall by J.Jylli, Kuoppis & Brothers Von Hertzen -kiertueelta.

Kingston Wall -edelleen ajankohtainen

Kitaristi Petri Wallin ja basisti Jukka Jyllin vuonna 1987 perustaman Kingston Wallin tunnetuin kokoonpano syntyi vuonna 1990 rumpali Sami Kuoppamäen liityttyä yhtyeeseen. Tällä kokoonpanolla yhtye julkaisi omalla Trinity-merkillään studioalbumit I (1992), II (1993) ja Tri-Logy (1994). Kingston Wallin tarina päättyi laulaja Petri Wallin kuolemaan vuonna 1995, mutta yhtyeen musiikki on löytänyt edelleen uusia kuulijoita. Vuoden 2019 Kingston Wall by J.Jylli, Kuoppis & Brothers Von Hertzen -kiertueella Kingston Wallin kappaleet keräsivät enemmän yleisöä kuin koskaan aikaisemmin. Vuonna 2014 ilmestynyt Kingston Wall – Petri Wallin saaga (Viljami Puustinen, Otava) nousi nopeasti myyntimenestykseksi. Tammikuussa 2023 Like julkaisi Kimmo Aroluoman kirjoittaman Kingston Wallin perintö -teoksen, joka on kuvaus bändin taiasta ja traumasta. Uutuuskirja käsittelee laajalti myös yhtyeen levyjä -sekä avaa uusien miksausten syntyä.

Robert Palomäki

Robert Palomäki on arvostettu suomalainen ääniammattilainen. Kingston Wallin lisäksi Robertin tuotanto, miksaus -ja äänityshistoriasta löytyvät mm. J. Karjalainen, The Rasmus, Egotrippi, Amorphis, Lännen-Jukka, Lemonator, Kauko Röyhkä ja Narttu sekä Olavi Uusivirta.

Lataa mediakuvat täältä.
Kuvat: Aki Walli

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Nora Norrlin / Liekki Promotion
nora.norrlin@liekkipromotion.com