1.3.2023
ED SHEERAN RAOTTAA HENKILÖKOHTAISTA ELÄMÄÄNSÄ TULEVALLA STUDIOALBUMILLAAN

UUSI ALBUMI  ‘-‘ (SUBTRACT) PÄÄTTÄÄ ED SHEERANIN MATEMAATTISTEN ALBUMIEN AIKAKAUDEN

Ed Sheeran julkaisee uuden albuminsa ”-” (Subtract) 5. toukokuuta. Albumi esittelee artistin juuret laulajana ja lauluntekijänä ja joka on kirjoitettu henkilökohtaisen surun ja toivon keskellä. ”-” (Subtract) esittelee yhden planeettamme suurimmista tähdistä haavoittuvimmillaan ja samalla rehellisimmillään. Albumin voi ennakkotallentaa  tästä.

Ed kertoo albumista seuraavasti: Olen työstänyt Subtract-albumia vuosikymmenen. Yritin luoda täydellisen akustisen albumin, kirjoitin ja äänitin satoja kappaleita ja minulla oli selkeä visio siitä, millainen sen pitäisi olla. Sitten vuoden 2022 alussa joukko tapahtumia muutti elämäni, mielenterveyteni ja lopulta myös tapani suhtautua musiikkiin ja taiteeseen.

Kappaleiden kirjoittaminen on minulle terapiaa. Kirjoitin ajattelematta, mitä lauluista tulisi, kirjoitin vain sen, mitä tuli ulos. Ja reilussa viikossa korvasin vuosikymmenen työn syvimmillä ja synkimmillä ajatuksillani.

Yhden kuukauden sisällä raskaana olevalle vaimolleni kerrottiin, että hänellä oli kasvain, eikä sitä voitu hoitaa ennen synnytystä. Paras ystäväni Jamal, joka oli minulle kuin veli, kuoli yllättäen. Lisäksi jouduin seisomaan oikeudessa puolustamassa koskemattomuuttani ja uraani lauluntekijänä. Olin pelon, masennuksen ja ahdistuksen kierteessä.
Tuntui kuin olisin hukkumassa – pää pinnan alla katsoen ylöspäin mutten kuitenkaan pystynyt hengittämään.

Artistina minusta ei tuntunut, että voisin uskottavasti antaa maailmalle teoksen, joka ei edustaisi tarkasti sitä, missä olen ja miten minun on ilmaistava itseäni tässä vaiheessa elämääni. Tämä albumi on puhtaasti minua. Se avaa oven sieluuni. Ensimmäistä kertaa en yritä luoda albumia, josta ihmiset pitävät, vaan ainoastaan julkaisen jotain, joka on rehellistä ja totta sille, missä olen elämässäni.

Tämä on päiväkirjamerkintä viime helmikuulta ja minun tapani saada siitä tolkkua. Tämä on Subtract.

Sheeranin rakkaus musiikintekoon alkoi siitä lähtien, kun hän oppi 12-vuotiaana kitaralla Eric Claptonin Laylan. Kun hän varttui niin, että Damian Ricen, Bruce Springsteenin ja Bob Dylanin kaltaiset artistit soivat toistuvasti hänen vanhempiensa talossa – artistit, joihin hänen isänsä John esitteli hänet, niin siitä lähtien ’-’ Subtract on aina ollut Edin näköpiirissä.

Albumi on tehty yhdessä Aaron Dessnerin (The National) kanssa. He kirjoittivat yli 30 kappaletta kuukauden mittaisen studiotyöskentelynsä aikana, ja albumin neljätoista kappaletta sitoo saumattomasti yhteen hienon tuotannon, joka ulottuu pareittaisista, folk-lähtöisistä tekstuureista rohkeampiin, koko yhtyeen orkesterisovituksiin.

Ed Sheeranin läpimurto tapahtui vuonna 2011 debyyttialbumillaan ”+”. Debyyttialbumia seurasivat albumit ”x”, ”÷”, No.6 Collaborations Project ja ”=”, joiden ansiosta Sheeranista on tullut yksi 2000-luvun suurimmista musiikillisista menestystarinoista maailmassa. Ed Sheeranin suosio näkyy ja kuuluu myös Suomessa – reilu vuosi sitten julkaistu = (‘Equals’) -albumi on striimannut Suomessa tuplaplatinaa ja lisäksi hän esiintyi viime kesänä loppuunmyydyllä Helsingin Olympiastadionilla. Ed Sheeran julkaisi myös viime keväänä kappaleen 2step yhdessä Ellinooran kanssa, joka on striimannut platinaa ja lisäksi saavuttanut #1 sijan Suomen virallisella radiolistalla.

”-” (Subtract) kappalelista:
1. Boat
2. Salt Water
3. Eyes Closed
4. Life Goes On
5. Dusty
6. End Of Youth
7. Colourblind
8. Curtains
9. Borderline
10. Spark
11. Vega
12. Sycamore
13. No Strings
14. The Hills of Aberfeldy

Lataa promokuva tästä

Ed Sheeran:
Instagram
TikTok
Spotify
YouTube
Artistisivu

Lisätiedot:
Tuovi Hämäläinen // Warner Music Finland
tuovi.hamalainen@warnermusic.com