8.4.2022
PINK FLOYD JULKAISI UUDEN KAPPALEEN, JONKA TUOTOT MENEVÄT HYVÄNTEKEVÄISYYTEEN!

Pink Floyd julkaisi uuden kappaleen Hey Hey Rise Up tukeakseen ihmisiä Ukrainassa. Tämä on yhtyeen ensimmäinen yhdessä tehty kappale sitten vuoden 1994, jolloin he nauhoittivat albumin The Division Bell. Kappaleella on David Gilmourin ja Nick Masonin lisäksi Pink Floydin pitkäaikainen basisti Guy Pratt, koskettimissa Nitin Sawhney ja ukrainalaisen Boombox yhtyeen Andriy Khlyvnyukin poikkeuksellinen laulusuoritus. Hey Hey Rise Up -musiikkivideon kuvasi kiitetty ohjaaja Mat Whitecross, ja video kuvattiin samana päivänä kuin kappale äänitettiin.

Viime keskiviikkona (30. maaliskuuta) äänitetty kappale käyttää Andriyn laulua, joka on peräisin hänen Instagram-postauksestaan, jossa hän laulaa Kiovan Sofiyskaja-aukiolla. Itse kappale The Red Viburnum In The Meadow on ensimmäisen maailmansodan aikana sävelletty ukrainalainen protestilaulu, joka on viimeisen kuukauden aikana nostettu esiin ympäri maailmaa vastalauseena Ukrainan miehitykselle. Pink Floydin kappaleen nimi on otettu kappaleen viimeisestä rivistä, joka on käännettynä ”Hey Hey Rise up and rejoice”.

David Gilmour, jolla on ukrainalainen miniä ja lapsenlapsia, sanoo: Me, kuten niin monet muutkin, olemme tunteneet raivoa ja turhautuneisuutta tästä ilkeästä teosta, jossa yksi maailman suurvalloista hyökkää itsenäiseen, rauhanomaiseen ja demokraattiseen maahan ja murhaa sen kansaa.

Gilmour kertoo, miten hän tutustui Andriyyn ja tämän Boombox-yhtyeeseen. Vuonna 2015 soitin keikan Lontoossa Kokossa tukeakseni Valko-Venäjän vapaata teatteria, jonka jäseniä on vangittu. Mukana olivat myös Pussy Riot ja ukrainalainen Boombox-yhtye. Heidän piti tehdä oma settinsä, mutta heidän laulajallaan Andriylla oli ongelmia viisumin kanssa, joten muu bändi tuki minua setissäni  Soitimme sinä iltana Wish You Were Here -kappaleen Andriyn puolesta. Äskettäin luin, että Andriy oli jättänyt Boomboxin Yhdysvaltojen kiertueen, palannut Ukrainaan ja liittynyt aluepuolustukseen. Sitten näin Instagramissa tämän uskomattoman videon, jossa hän seisoo Kiovan aukiolla, jossa on kaunis kultakupolinen kirkko, ja laulaa kaupungin hiljaisuudessa, jossa ei ole liikennettä tai taustahälyä sodan takia. Se oli voimakas hetki, joka sai minut haluamaan tehdä siitä kappaleen. 

Kirjoittaessaan musiikkia kappaleeseen Gilmour onnistui puhumaan Andriyn kanssa hänen sairaalavuoteeltaan Kiovassa, jossa hän oli toipumassa kranaatin sirpalevammasta. Soitin hänelle vähän kappaletta puhelimessa, ja hän antoi siunauksensa. Me molemmat toivomme voivamme tehdä jotain yhdessä henkilökohtaisesti tulevaisuudessa.

Kappaleesta puhuessaan Gilmour sanoo: Toivon, että se saa laajaa tukea ja julkisuutta. Haluamme kerätä varoja humanitaarisiin hyväntekeväisyysjärjestöihin. Haluamme ilmaista tukemme Ukrainalle ja siten osoittaa, että suurin osa maailmasta on sitä mieltä, että on täysin väärin, että suurvalta hyökkää itsenäiseen demokraattiseen maahan, jollainen Ukrainasta on tullut.

Kappaleen kuvituksessa on kuubalaisen taiteilijan Yosan Leonin maalaus Ukrainan kansalliskukasta, joka on auringonkukka. Singlen kansi on suora viittaus naiseen, jonka nähtiin antavan auringonkukansiemeniä venäläisille sotilaille ja kehottavan heitä kantamaan niitä taskuissaan, jotta heidän kuollessaan auringonkukat kasvaisivat.

Pink Floyd somessa:
Facebook
Instagram
Spotify
YouTube
Artistisivu

Andriy Khlyvnyuk somessa:
Instagram

Lataa promokuva tästä!

Lisätiedot:
Tuovi Hämäläinen // Warner Music Finland
tuovi.hamalainen@warnermusic.com